Viste du at sensitiv, tørr og fuktfattig hud kan skyldes at fettlaget i overhuden er forsvunnet?

Tørr hud beskriver en hudtype som produserer mindre talg enn normalt. En langvarig svekkelse av hudens barrierelag kan skyldes at fettlaget i overhuden er helt eller delvis forsvunnet. Da mangler huden epidermale lipider som ceramider, fettsyrer og kolesterol som trengs for at huden skal opprettholde en sunn barrierefunksjon. Fukt- og fettbarrieren som normalt binder og holder vann vil da komme i ubalanse.

Sensitiv hud

Sensitiv hud er en tilstand hvor huden lett blir irritert. Indre og ytre påvirkninger som f.eks. klima, kosmetiske produkter, bivirkninger av legemidler, stress, kosthold, støv og forurensning kan være årsaken til denne tilstanden. Personer i alle aldre, og med alle hudtyper, kan få sensitiv hud. Sensitive hudområder blir rød, tørr og flassende og føles varm, stram og irritert. Graden av sensitivitet kan variere fra sensitiv til hypersensitiv.

Huden kan også bli sensitiv pga. allergier, betennelser eller infeksjoner i huden. Enkelte personer har også sensitive nerveender selv om hudbarrieren ellers er intakt. Sensitiv hud ses gjerne i sammenheng med hudplager som tørrhet, allergi, eksem og rosacea.

Sensitiv hud har nytte av en god fuktighetskrem som styrker hudens fuktreserve og samtidig øker hudens toleranse for ytre stimuli på samme måte som hos en frisk hud.