Pass godt på barnehuden, den trenger ekstra beskyttelse.

Nå som sommeren snart er her og vi er mer ute for å nyte den lyse årstiden, ta deg tid til å smøre de små søte kinnene og de nusselige små hendene og alle andre områder som eksponeres for sol. Barna har fin silkebløt og nydelig hud hvis de får god pleie. Hva er deiligere enn silkebløt barnehud, det er ditt ansvar som voksen å passe på at den får god pleie. Barn skal ikke bli solbrent, det øker sjangsen for hudkreft i voksen alder. Send med solkrem med høy faktor i barnehagen eller dersom barna skal være lenge ute. 

 

 

Tynn og sart hud - riktig påkledning

Barn har tynn og sart hud, voksne har en tykkere hud. Barn har dårligere beskyttelse og regulerer ikke varme og kulde på samme måte som voksne. Derfor er det viktig å kle seg riktig i forhold til vårt nordiske klima. Nok  klær i kulda og lite nok klær i varmen.

Ha noe på hodet - solhatt eller lue

Det er lurt å bruke både solbriller og solhatt på småbarn når solen skinner. De er like lysømfintlig som oss voksne, men det er lett å glemme. Gi barn like gode solbriller som du selv vil ha. Beskytt hodebunnen mot solstrålene, men sørg for at det ikke blir for tett og varmt. 

Unngå for mye soling - oppsøk skyggen

En av de viktigste funksjonene til huden er å regulere kroppstemperaturen via svette. Denne egenskapen er ikke godt nok utviklet hos små barn. Barn er mer utsatt ved for høye og lave temperaturer. Så kjenn i nakken og i pannen slik at ikke temperaturen blir for høy. Barn har godt av å være i skyggen på varme soldager og trenger ikke "soles for å bli brune".

Bruk høy solfaktor - ikke la barn bli solbrent

Barn er mer utsatt for solbrenthet enn voksne. Barn produserer mindre melanin, og blir lettere brent av UV stråler. Episoder med solbrenthet hos barn er også forbundet med økt risiko for hudkreft senere i livet. Derfor er det viktig å bruke kremer som beskytter huden, velg derfor høy solfaktor.

Unngå parfyme - kan trigge allergier

Hudbarrieren hos barn er mindre utviklet enn hos voksne. Dette gjør at barn er mer utsatt for irritasjon og kløe på huden. Ulike virkestoffer i hudkremer kan gi allergiske reaksjoner. Det er lurt å unngå parfyme til barn.

Kuldebeskyttelse - eller bli inne

Barn har ofte behov for kuldekrem når gradestokken nærmer seg minus grader. Da blir huden lettere tørr og sår. Kremer med mye fett beskytter huden mot uttørring og legger seg som en beskyttelse utenpå huden. Klær kan også beskytte huden godt, men husk små barn bør ikke være ute når det er for kaldt (minus 10-15 grader).