Avokado-oljeekstrakt (5-α-avocuta®)
5-α-avocuta® er en naturlig aktiv ingrediens som utvinnes fra avokado, ofte fra Mexico, Peru og Sør-Afrika. Avokadoene tørkes og oljen presses og gjennomgår flere destillasjonstrinn for å sikre renheten av sluttproduktet. 5-α-avocuta® har talgregulerende egenskaper og benyttes derfor ofte i hudpleie for fet hud. Det brukes også i sjampoer for fet hodebunn.

Talgproduksjonen reguleres av mannlige kjønnshormoner (androgener), hovedsakelig testosteron. Testosteron omdannes til Dihydrotestosteron (DHT) av enzymet 5-α-reduktase. DHT binder seg til androgenreseptorer på sebocytter (talgproduserende celler) og stimulerer til økt produksjon av sebum (talg) og talgkjertelvekst. Sebum produseres kontinuerlig, men man har sett at personer med akne har større talgkjertler som produserer mer sebum sammenlignet med personer uten akne. Akne forekommer typisk i pubertetsårene, siden økningen i kroppens produksjon av mannlige kjønnshormoner er størst i denne perioden.

5-α-avocuta® hemmer enzymet 5-α-reduktase og demper talgproduksjonen. Huden oppleves mindre blank og forekomsten av kviser og hudormer reduseres. Dette er en ingrediens du bør se etter hvis du har fet hud med tendens til kviser. Det finnes i både dagkremer, nattkremer og renseprodukter. 

5-α-avocuta® i kliniske studie

I en enkelt-blind klinisk studie ble effekten til 5-α-avocuta® sammenlignet med tretinoin krem 0.025%. Tretinoin brukes mot akne fordi den hindrer opphopning av talg og reduserer dermed forekomst av kviser og hudormer. I tillegg har den en betennelsesdempende effekt. Bivirkninger av Tretinoin kan være tørr hud, utslett og rødhet.

Studien ble utført av Department of Dermatology - Baghdad Teaching Hospital fra juli 2009 til oktober 2010. 68 testpersoner i aldersgruppen 12-30 år ble delt i to grupper. Personer med alvorlig form for akne ble ikke inkludert i studien. Gruppe A skulle bruke Teen Derm K (krem med 2% 5-α-avocuta®) og Gruppe B skulle bruke Tretinoin 0.025% krem. 

Konklusjon: 5-α-avocuta® viste seg å være effektiv i behandling mot akne og effekten var sammenlignbar med Tretinoin 0,025%, men med færre bivirkninger. Ingen av testpersonene som brukte kremen med 5-α-avocuta® trengte å ta noe pause under behandlingen. 

 

 

Følgende produkter inneholder 5-α-avocuta®: