Keratosis pilaris er nupper i huden - også kjent som "kyllinghud".

Hva er keratosis pilaris?
Keratosis pilaris er en hudtilstand som oppstår når huden produserer for mye keratin, som igjen legger seg i og rundt hårsekkene. Dette gjør at hårsekkene blir forhøyet og huden føles nuppete. Hudtilstanden oppstår oftest på rumpen, armene, ryggen eller lårene.

Er det farlig, og hvem kan få keratosis pilaris?
Hvem som helst kan få keratosis pilaris så lenge huden produserer for mye keratin som legger seg i hårsekkene - men personer med svært tørr hud, allergi eller atopisk eksem kan ha en forhøyet risiko. Forebyggende fuktbehandling er viktig hvis du lider av noe av dette. Keratosis pilaris er ikke farlig, og forsvinner av seg selv i ca 50% av tilfellene. Hudtilstanden kan derimot oppleves sjenerende for mange, og er mer vanlig blant den yngre befolkningen.

Hva kan du gjøre?
Det er viktig å ikke skrubbe hardt på hud med keratosis pilaris i et forsøk på å skrubbe vekk nuppene, da dette kan irritere huden og gjøre vondt verre. Nuppene skal heller ikke klemmes på. Det er ikke mulig å klemme eller skrubbe vekk keratosis pilaris. Tålmodighet og rett produkter over lengre tid kan redusere nuppene. Kremer med salisylsyre kan hjelpe da salisylsyre er en fettløselig syre som har evnen til å trenge ned i porer og løse opp talg. Kremer med karbamid (urea) kan også hjelpe og bidra til å redusere omfanget.