Keratosis pilaris er nupper i huden - også kjent som "kyllinghud".

 • Hva er keratosis pilaris?
 • Er keratosis pilaris farlig?
 • Behandling av keratosis pilaris

Hva er keratosis pilaris?
Keratosis pilaris er en hudtilstand som oppstår når huden produserer for mye keratin, som igjen legger seg i og rundt hårsekkene. Dette gjør at hårsekkene blir forhøyet og huden føles nuppete. Hudtilstanden oppstår oftest på rumpen, armene, ryggen eller lårene.

Er keratosis pilaris farlig, og hvem får det?
Hvem som helst kan få keratosis pilaris så lenge huden produserer for mye keratin som legger seg i hårsekkene. Eksfolierende og forebyggende fuktbehandling er viktig hvis du lider av denne tilstanden. Keratosis pilaris er ikke farlig, og forsvinner av seg selv i ca 50% av tilfellene (5). Noen lever med denne tilstanden kronisk livet ut. Hudtilstanden kan derimot oppleves sjenerende for mange, og er mer vanlig blant den yngre befolkningen.

Behandling av keratosis pilaris
Det er viktig å ikke skrubbe hardt på hud med keratosis pilaris i et forsøk på å skrubbe vekk nuppene, da dette kan irritere huden og gjøre vondt verre. Nuppene skal heller ikke klemmes på. Det er ikke mulig å klemme eller skrubbe vekk keratosis pilaris. Tålmodighet og rett produkter over lengre tid kan redusere nuppene. Kremer med salisylsyre kan hjelpe da salisylsyre er en fettløselig syre som har evnen til å trenge ned i porer og løse opp talg. Kremer med karbamid (urea) kan også hjelpe og bidra til å redusere omfanget (1,3,4). En annen effektiv eksfolierende ingrediens som kan dempe keratosis pilaris er glykolsyre (A.H.A) (2,3,4). Regelmessig bruk av eksfolierende kremer forebygger og demper keratosis pilaris, men tilstanden kan blusse opp igjen når du slutter å bruke produktene.  

Innovacare hudterapeut anbefaler:
Ved større hudområder med keratose pilaris kan det være verdt et forsøk å smøre deg regelmessig med en karbamidkrem 10%. Med lett keratolytisk virkning vil karbamid 10% åpne porer og hårsekker fortettet med keratin, samtidig som karbamid holder igjen fukt på hud med keratosis pilaris. 
Les mer

Om du tåler glykolsyre godt, kan du også prøve våre effektive eksfolierende kremer med glykolsyre:

 • SECALIA AHA

  Kroppskrem med 7% AHA-syrer (fruktsyrer), glykolsyre og melkesyre. Inneholder også flere fuktgivende ingredienser.

  Les mer

 • Glyco-A

  Glyco-A med 12% glykolsyre for avgrensede hudområder som er ekstra nuppete. 

  Les mer

 

Kilder:
1) Keratosis pilaris - British Association of Dermatologists
2) Procedures in Cosmetic Dermatology Series: Chemical Peels E-Book Av Rebecca Tung, Mark G. Rubin
3) https://www.aad.org/public/diseases/a-z/keratosis-pilaris-treatment
4) https://www.healthdirect.gov.au/keratosis-pilaris
5) https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/keratosis-pilaris/