Sliter du med hard hud (keratoser) på føttene?
Det kan være både slitsomt, vondt og sjenerende. Sprekker kan oppstå og huden kan både flasse og klø. Kanskje hindrer det deg i å gå i sandaler på sommeren?

Det er mer vanlig med hard hud på føttene enn andre steder på kroppen, fordi føttene utsettes for konstant trykk. Når huden utsettes for trykk og irritasjon, forsvarer den seg selv ved å produsere mer hud for å forebygge slitasje. Heldigvis finnes det mye du kan gjøre for å både forebygge og behandle. 

Her kommer 7 tips for myke, smidige og velpleide føtter:

1. Fjern dødt og fortykket hud (Karbamid/ urea
Karbamid er en svært effektiv eksfolierende ingrediens som fjerner ru, død og fortykket hud og gjenoppbygger fuktbalansen i huden. 
Se gjerne etter kremer som angir %. Kremer med 10% karbamid virker mykgjørende og fuktighetsbevarende og har en lett skjellende effekt. Kremer med 50% karbamid virker mykgjørende og eksfolierende og er svært velegnet til å fjerne fortykket hud. Perfekt til 
punktbehandling av f.eks hæler og føtter. 

2.Tilfør fukt og lipider (Sheasmør) 
Sheasmør gjenoppbygger hudens naturlige barriere, fukter i dybden og forebygger tørr og flassende hud.

3. Ta fotbad
Et varmt fotbad i ca 5-15 minutter myker opp huden. Bruk gjerne en vaskegel for tørr hud mot slutten og skyll godt. Vaskegelen kan med fordel masseres inn i huden for å sørge for at den trekker godt inn. Massasje øker også blodsirkulasjonen i føttene.

4. Bruk rett fottøy
Sko skal sitte godt på hele foten, inkludert over tærne. Skoene skal ikke ”gni” seg mot huden når du går. Bruker du sokker som er mer tynnslitte noen steder vil de gi mindre demping og beskyttelse mot det utsatte området. 

5.Husk neglebåndene
Smør rikelig med fuktighetskrem rundt hver negl og la den trekke godt inn.

6. Fotfil med måte
Fil heller litt for lite enn litt for mye. Det er fort gjort å file for mye når huden er hard/død. Filer du bort for mye risikerer du at frisk hud skades, noe som gjør at huden produserer mer hud for å beskytte seg selv. Da kan vondt fort bli verre.

7. Lag din egen fotmaske
Du trenger ikke å kjøpe en egen fotmaske. Det gjør du enkelt selv ved å smøre et ekstra tykt lag med fotkrem før du trer på en bomullssokk som du sover med. Da får kremen jobbe uforstyrret hele natten, og resultatet blir mykere føtter om morgenen.