Hårtap utløses ofte av stress, når man lever et hektisk liv eller opplever dramatiske eller sjokkerende hendelser. Stress gjør at kroppen kommer i en «kjemp-eller-flykt reaksjon» der hjernen setter i gang produksjon av flere stresshormoner. Endring i hormonnivået har flere effekter i kroppen og kan påvirke vekstmønsteret i hårsekkene i hodebunnen. Flere hår vil ved stress befinne seg i «hvilefasen». Det betyr ikke at de er døde eller at håret vil slutte å vokse permanent. Det vanlige hårvekstmønsteret vil som oftest normaliseres noen måneder etter at stressnivået ditt går ned. Her har vi samlet noen tips du kan forsøke for å redusere stressrelatert hårtap.

Meditasjon og trening kan hjelpe
Ta livet mer med ro og kjenn godt etter om du lever for hektisk akkurat nå. Ta grep og ro ned. Stress fører til at kroppen produserer mer av hormonet kortisol, som fører til ulike hormonsvingninger. Hvis du i tillegg er predisponert  for skallethet eller tynt hår vil dette sette i gang og øke hårtynning- og håravfallsprosessen. Derfor er det lurt å ta kontroll på stresset i livet ditt. Prøv meditasjon, yoga eller andre aktiviteter som kan hjelpe deg å finne ro.

Regelmessig trening
Forskning viser at stresshormonet kortisol er forbundet med ulike hjerte- og karsykdommer, blodpropp og mange andre sykdommer. Bli bevisst og ta ansvar for egen helse. Sats på regelmessig trening og finn ut hva som passer deg. Det er viktig å komme i form og holde seg i bevegelse spesielt når aldringen setter inn.

Ta kontroll over kostholdet
Mangel på vitaminer og jern kan medvirke til hårtap. Pass derfor å ha et sunt og variert kosthold der du får i deg tilstrekkelig med antioksidanter, mineraler og vitaminer.

Sunn hodebunn
Merker du at hodebunnen ofte føles tørr og stram med kløe bør du ta en tur på apoteket for å finne produkter som kan behandle dette. Det finnes sjampoer som behandler tørr hodebunn og flass. Flass er ikke direkte årsak til hårtap, men kløe med påfølgende kloring kan bidra til å ødelegge huden og hårfolliklene slik at håret knekker og slutter å vokse. Forhør deg med apoteket eller frisøren om hvilke produkter som passer ditt behov. Ved vedvarende langvarige plager bør du ta kontakt med legen.

Doping preparater og anabole steroider kan føre til håravfall
Anabole steroider og doping kan ha negative innvirkninger på håret ditt. Mange er ikke klar over at dette kan være en vanlig bivirkning og er mer opptatt av å bygge muskler enn å ta vare på håret. Ofte skjønner de sammenhengen i dette for sent og håret kan allerede ha blitt helt borte. Så vær kritisk motstander av slike stoffer.

Masser hodebunnen regelmessig
God blodsirkulasjon er bra for håret så unn deg selv litt hodebunnsmassasje i ny og ne. Du kan gjøre det selv eventuelt hos frisøren.

Sol og D-vitamin
En engelsk studie viste at mennesker med den autoimmune sykdommen Alopesia areata, som fører til hårtap, hadde tre ganger så høy sannsynlighet for å ha D-vitamin mangel sammenlignet med de som ikke hadde hårtap. D-vitamin er viktig for å sette i gang hårveksten, så ta gjerne tilskudd av dette vitaminet eller sørg for riktig kosthold med nok D-vitamin (D3) for å unngå hårtap. Dette er spesielt viktig siden vi i Nord
har begrenset tilgang til sol, spesielt i vintermånedene. Vitamin D dannes i huden når sola skinner på den. Bruk alltid solkrem når du oppholder deg ute i sol for å forhindre hudkreft og solbrenthet. Det finnes egne produkter med UV-beskyttelse for hår.