HODEBUNNSPLAGER
Hodebunnen vår består av hud og hårsekker, likevel behandles den ofte mye hardere og med mer kjemikaler enn øvrig hud. Vi farger, bleker, bruker stylingsprodukter, og ser kanskje litt mer mellom fingrene når sjampo og balsam inneholder store mengder alkohol og parfyme, enn hva vi gjør når vi velger dagkrem eller solkrem? Hodebunnen utsettes også, som annen hud, for luftforurensning, veksling mellom kald og varm luft samt solens skadelige UV-stråler. Hodebunnsplager kan også skyldes psoriasis, seboreisk eksem, stress eller flass som i sin tur også forverres ved bruk av kjemikaler, feil hårprodukter eller uteblitt behandling.

PSORIASIS
Psoriasis er en kronisk betennelsessykdom som rammer ca. 2 prosent av Norges befolkning. Den kan være arvelig, og kjennetegnes ved skjellende, rødt utslett. Det røde utslettet er gjerne dekket av hvite skorper. Det er ikke vanlig å kun ha hodebunnspsoriasis, flere steder på kroppen er ofte rammet, men psoriasis i hodebunnen kan være mer utfordrende å behandle. Ta kontakt med legen din for å få en sikker diagnose om du mistenker at du kan ha psoriasis.

STRESS
Når vi stresser produserer kroppen vår mer kortisol, som er et stresshormon. Det gjør den fordi kortisol hjelper oss å håndtere stress blant annet ved å utkommandere energi til musklene. Man kan si at kroppen forsvarer seg selv for å overleve når den utsettes for stress (fight or flight). Et forhøyet kortisolnivå hemmer derimot immunforsvaret og gjør oss mindre motstandsdyktige mot infeksjoner og virus. Kortisol øker også både blodsukkeret og blodtrykket. Usunt, høyt og langvarig stress er ikke bra for verken kropp eller knopp. Psykisk stress, spesielt over lengre tid, gjør også huden og hodebunnen vår mindre rustet mot infeksjoner. Det kan også føre til økt talgproduksjon.

SEBOREISK EKSEM
Seboreisk eksem er en kronisk hudsykdom som kan forårsakes av hudsoppen Malassezia. Malassezia er en gjærsopp som finnes normalt i huden og hodebunnen. Seboreisk eksem er ofte rødt og flassende. Vi anbefaler at du kontakter fastlegen din om du mistenker at du kan ha seboreisk eksem i hodebunnen - før du bruker en soppbehandlende sjampo, salisylolje eller vaskegel med karbamid for å fjerne skjell og hudskorper. Behandlingen av seboreisk eksem er ofte langvarig og kontinuerlig – og det er viktig at en diagnose stilles før behandlingen starter. Frisk luft kan dempe plagene, noe som gjør at personer med seboreisk eksem ofte opplever forbedring på sommeren. Bruk gjerne en lue som puster på vinteren hvis du har seboreisk eksem i hodebunnen. Husk også at stress kan forverre eksemet. Prøv å unngå stress, spesielt langvarig og høyt stress.

FLASS
Flass er døde hudceller som løsner fra hodebunnen. Flass kan klø, og oppleves ofte både sjenerende og plagsomt. For personer med mørkt hår er flasset gjerne mer synlig fordi flass har en hvit eller lysegrå farge. Hyppig hårvask, hårprodukter, stress og tørrhodebunn er noen av det som kan forårsake flass. Hvis du sliter med en tørr, flassende og irritert hodebunn kan en rensende sjampo med eksfolierende karbamid og melkesyre og beroligende alanin være verdt å prøve.

Flass kan også skyldes seboreisk eksem, psoriasis eller den naturlig forekommende gjærsoppen Pityrosporum ovale, bedre kjent som Malassezia ovale. Ta kontakt med fastlegen din om du mistenker at du har noe av ovenstående. 

6 TIPS TIL DEG MED EN IRRITERT, SENSITIV, FLASSENDE OG TØRR HODEBUNN MED KLØE

1. Unngå stress
Stress kan gjøre huden og hodebunnen mindre motstandsdyktig mot infeksjoner. Stress kan også øke talgproduksjonen.

2. Tilpass hårproduktene etter sesong
Solen og tørr vinterluft kan tørke ut hodebunnen, da kan det være verdt å bruke en sjampo som tilfører ekstra mye fukt til hodebunnen. Hvis huden blir tørr produserer den gjerne mer talg for å fukte seg selv, noe som kan bidra til en fet hodebunn, og fett hår.

3. Fjern døde hudceller og flass
En sjampo eller et hodebunnsprodukt med karbamid og melkesyre kan med fordel masseres godt inn i hodebunnen 1 gang i uken. Karbamid og melkesyre er eksfoliererende ingredienser som bidrar til å fjerne gamle og døde hudceller.

4. Velg riktig stylingsprodukter
Hårspray, hårgel, hårmousse eller andre stylingsprodukter som inneholder alkohol kan irritere og skape kløe og bør derfor ikke komme i kontakt med hodebunnen.

5. Vask ikke håret for ofte
Hyppig hårvask kan tørke ut håret og irritere hodebunnen.To ganger i uken er et godt utgangspunkt.

6. Beskytt hodebunnen mot solen
Hodebunnen er svært utsatt, og ofte mindre beskyttet mot solens skadelige stråler. Bruk gjerne en solhatt eller caps. Noen avanserte stylingsprodukter beskytter også mot UV-stråler - men sørg for at de ikke inneholder alkohol eller parabener som kan irritere hodebunnen.