Håravfall hos kvinner er mer diffust og beskjedent med uttynning av håret over hele hodet, spesielt mot pannen og issen. Hodebunnen blir gradvis mer tydelig, men kvinnelig hårtap fører sjeldent til full skallethet. Hårtap hos kvinner er et ganske vanlig problem, og mer enn 1/3 av alle kvinner vil oppleve betydelig hårtap i løpet av livet. Håret har stor kosmetisk betydning og hårtap kan påvirke kvinnens emosjonelle tilstand (bekymring, manglende selvtillit) og livskvalitet.  

Årsaker
I gjennomsnitt mister man omtrent 50-100 hårstrå hver dag. Mister man mer enn dette over en lengre tidsperiode har man håravfall. Hårroten greier ikke lengre å holde fast på det enkelte hårstrået slik at det faller av for tidlig. Kvinnelig hårtap kan ha flere årsaker. Det kan være tegn på underliggende sykdom eller det kan skyldes stress, fysiske og mentale påkjenninger, hormonelle endringer, alder, genetikk og miljø. Overdreven hårpleie med kraftig børsting, varmebehandling og farging kan også utsette håret for store påkjenninger. Et usunt kosthold med påfølgende mangel på vitaminer og jern kan også medvirke til hårtap.

De fleste tilfellene av kvinnelig hårtap skyldes imidlertid androgenetisk alopeci som kan oppstå på hvilket som helst tidspunkt etter puberteten. Den oppstår vanligvis fra 30 års alder med økende forekomst i overgangsalderen. Ved androgen alopeci er hårsekken svekket og redusert slik at den ikke greier å holde fast på hårstrået. Tilstanden er forårsaket av en genetisk bestemt overfølsomhet i hårroten for dihydrotestosteron (DHT), en type testosteron som reduserer hårfolliklene og forstyrrer hårets normale vekstfase. I overgangsalderen rammes mange kvinner av hårtap fordi nivåene av østrogen og progesteron blir lavere og konsentrasjonen av dihydrotestotesteron (DHT) øker.

Under graviditet utsettes kvinnen for store fysiske og psykiske påkjenninger. Kombinert med hormonelle endringer opplever derfor mange kvinner hårtap etter fødsel. Hårtapet er vanligvis bare midlertidig og de fleste kvinner får tilbake sin normale hårvekst 6-12 måneder etter fødsel.

Hva kan du gjøre selv?
Dersom du er plaget av håravfall finnes det en rekke ting du kan gjøre selv. Det beste du kan gjøre for kroppen din er å ha en sunn og balansert livsstil. Sørg for å spise riktig, trene regelmessig og kanskje viktigst - stresse ned. Stress fører til at kroppen øker produksjonen av kortisol, noe som igjen kan stimulere håravfall. Hvis du mister mye hår er det lurt å ta grep tidlig. Dersom hårsekkene lukker seg helt, stopper også produksjonen av nye hår. Det er ikke uvanlig å bli rammet av forbigående håravfall, og så lenge hårsekkene ikke lukker seg vil håret normalt vokse tilbake av seg selv. Det finnes mange forskjellige midler som hjelper mot håravfall som for eksempel Crescina. 

Crescina
Crescina er et kosmetisk produkt som virker nede i hårroten og bidrar til å redusere håravfall og stimulerer til gjenvekst av håret. Produktet har dokumentert effekt og inneholder en unik stamcelleaktivator som hjelper mot hårtynning. Aktivatoren stimulerer til sterkere hår, mer pigmentering og flere hårstrå i hver hårfollikkel. Cystine, Lysine og Glycoprotein hjelper til å stimulere til naturlig hårvekst. Propylen Glycol bidrar til å holde på fuktigheten i håret. Hydrolysert risprotein er glutenfritt og fremstilt uten genmodifisering. Den gir håret mer volum og gjør det enklere å style/håndtere samtidig som hårets naturlige glød gjenopprettes. Virker beskyttende på håret og nærer fra rot til tupp. Alle disse virkningene bidrar til ett tykkere, sterkere og fyldigere hår. Håravfallet normaliseres og minimeres etter kort tid.

Crescina skal ikke brukes under graviditet. Kan brukes under amming. 

Crescina finnes i to forskjellige varianter og styrkegrader tilpasset ulike behov:

Crescina Re-Growth (gule ampuller) er velegnet ved hårfortynning. Hårfortynning kjennetegnes av manglende gjenvekst av hår og man får mindre og tynnere hår over tid.
Crescina Complete Treatment (hvite og gule ampuller) er velegnet hvis man sliter med både håravfall og hårfortynning. Komplett behandling som vil stimulere til gjenvekst av hår og samtidig forsterke håret fra roten slik at det ikke faller av så lett.

Formuleringen med de aktive ingrediensene er den samme i både Crescina mann og kvinne. Eneste forskjellen er at det i formulering for kvinne er tilsatt balsam for ekstra glans og mykere hår. 

Du kan lese mer om forskjellen på håravfall og hårtynning her.