Hormonnivåene av østrogen og progesteron synker i overgangsalderen. I menopausen (overgangsalderen) kan man oppleve hetetokter, humørsvingninger og søvnproblemer. Hårtynning og håravfall er også vanlig. Noen kvinner opplever at hårfestet blir høyere og det blir tynt med hår på hodet. Selv om hårtapet er mer diffust hos kvinner enn hos menn opplever mange det som en psykisk belastning. 

Østrogen og progesteron
De kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron hjelper håret å gro raskere og forbli på hodet i lengre tid. I overgangsalderen produserer kroppen mindre av disse hormonene slik at håret vokser saktere og blir tynnere. Nivået av østrogen og progesteron blir lavere og konsentrasjonen av dihydrotestotesteron (DHT), et mannlig kjønnshormon øker. DHT reduserer hårfolliklene og forstyrrer hårets normale vekstfase. Dette fører til hårtap og hårtynning. Hormonforandringene  er en av faktorene som kan påvirke håret i overgangsalderen. Andre faktorer som kan påvirke er for eksempel høyt stressnivå, sykdom, stoffskifte eller mangel på vitaminer og jern.

Kan du gjøre noe for å unngå hårtap og hårtynning?
Hårtap og hårtynning kan ha noe med din helsetilstand å gjøre, og det kan du påvirke. Ta en gjennomgang av hvordan du lever, å se hva du kan forandre på. Her er noen ting å tenke gjennom:

1. Reduser stress
Det er viktig å finne balanse og ro slik at kroppen kan gjenopprette balanse i hormonnivåene. Yoga og andre avslappende pusteøvelser er bra for å redusere symptomene og plagene ved overgangsalderen. Regelmessig trening kan redusere stress.

2. Vær i bevegelse
Trening er en viktig nøkkel til en sunn livsstil. Regelmessig trening gjør deg sterkere og gladere. Det forebygger humørsvingninger, overvekt og søvnproblemer. Alle disse faktorene bidrar til  en bedre hormonbalanse som også virker gunstig på hårveksten. Velg den type trening som du liker enten det er å gå en tur med en venninne, dra på helsestudio eller ta en løpetur.

3. Spis sunt
Et balansert, lavkalori basert kosthold er det beste du kan gi håret ditt. Pass på å få i deg nok korn, frukt og grønnsaker under hvert måltid. Det er også viktig å få i seg enumettet og flerumettet olje slik som olivenolje eller rapsolje. Drikk også grønn te og ta vitamin B6 og folsyre, det er med på å stimulere hårveksten.

Essensielle fettsyrer spiller også en viktig rolle for å beholde et sunt hår. Disse essensielle fettsyrene finner du i følgende matvarer:

  • Laks og tunfisk
  • Linfrøolje
  • Valnøtter og mandler

4. Drikk vann og pass på fuktighetsbalansen
For å fungere trenger kroppen din nok fuktighet og spesielt vann som er sundt og godt. Unngå juice, brus og andre drikker som inneholder sukker.

5. Velg naturlig
Unngå hårføner og rettetang. Slike verktøy sliter og ødelegger håret og kan bidra til håravfall. Hairextensions og andre styling produkter kan også skade håret. Hvis du må farge håret er det best å velge naturlig hårfarging. Kjemikaliene som finnes i de vanligste hårfargingsproduktene kan utsette håret for store påkjenninger. Når du vasker håret bruk gjerne balsam som gir næring til håret. Pass også godt på hodebunnen, gi deg selv massasje og skyll godt ut alle produktene slik at du har en ren hodebunn. Talg, stylingprodukter og forurensning må vaskes og skylles godt ut. Når du er i solen bruk solhatt for å beskytte håret.

6. Spør legen eller på apoteket
Hårtap kan komme av bivirkninger ved legemiddelbruk. Snakk med legen din om dette. Kanskje kan du bytte til andre medisiner som ikke gir slike bivirkninger. Det er også lurt å ta kontakt med legen hvis du mister mye hår i løpet av kort tid for å utelukke underliggende sykdommer. På apoteket finnes det mange produkter som pleier hodebunnen skånsomt og motvirker håravfall. Crescina selges i dag på utvalgte apotek og hjelper mot både håravfall og hårtynning.