Det finnes flere tiltak du kan gjøre for å bevare et sunt hår. Her er 8 tips til deg slik at du kan unngå dårlige vaner som påvirker håret.

1. Kosthold og slanking
Dårlig kosthold med lite fokus på viktige vitaminer kan påvirke håret ditt. Tenk nøye gjennom hva du får i deg før du fjerner viktige matvarer i kostholdet ditt. Pass nøye på hvilke vitaminer du trenger for å opprettholde et sunt og vakkert hår. Slanking er ikke så gunstig for håret. Når du sulter må kroppen prioritere de viktigste og essensielle prosessene i kroppen som hjerte og hjerne og vil dermed nedprioritere
de naturlige prosessene i hår og negler. Symptomer på anoreksi er ofte store mengder håravfall.

2. Vaske håret med for varmt vann
Varmt vann dehydrerer og fører til tørt og sprøtt hår og man kan risikere å fjerne hårets naturlige beskyttende oljer. Porene i hodebunnen vil dermed øke produksjonen av talg som kan bli til plugger og tette igjen hårsekkene. Dette kan ødelegge hårroten og gi økt håravfall. Så skru ned temperaturen og skyll håret med lav behagelig temperatur.

3. Unngå eller reduser bruk av styling produkter
Dersom du bruker for mye stylingprodukter kan du risikere at du ødelegger proteinene og keratinet som naturlig beskytter håret. Så vær litt varsom og ta pauser fra stylingproduktene og begrens bruken av varmeelementer i håret. Forsøk å unngå bruk hårføner, krøll- rettetang ol. kun annenhver dag, eller maks tre ganger i uken. Et godt tips er også å bruke varmebeskyttende spray i håret først. Kutt ut produkter som gjør håret stivt og klissete. Prøv heller mykere stylingprodukter.

4. Ikke gre håret når det er vått
Håret ditt er mest utsatt for å brekke når du grer det mens det er vått. Vann reduserer keratinets evne til å beskytte håret, så du bør helst unngå å børste og gre med vått hår. Dersom du i tillegg er hardhendt med håndkletørkingen kan håret lett brekke. Børst håret lett og rolig når det er tørt. Riktig børste er også lurt å tenke på. Spør gjerne frisøren din.

5. Bruk av stramme strikker og spenner
Strikker og spenner sliter mye på håret, spesielt hvis du strammer hardt til. Stramme hestehaler sliter mer på håret enn løse og det blir et enormt press på hårfolliklene. De kan bli ødelagt og man kan få sår og arr i hodebunnen. Når hårfolliklene blir utsatt for konstant press greier de ikke lenger å holde på hårsekken og slutter å produsere mer hår for deretter å lukke seg helt. For stramme frisyrer kan etter hvert føre til permanent hårtap. Slå ut håret og bruk mindre strikker og spenner. Prøv å la håret henge ned, eller finn en frisyre som ikke utsetter håret ditt for press og stress. Ikke sov med noe festet i håret.

6. Kløe i hodebunnen
Dersom du til stadighet klør i hodebunnen og den føles tørr og stram, bør du spørre på apoteket eller hos frisøren etter produkter som behandler dette. Det finnes mange gode behandlinger for tørr hodebunn. Dersom du stadig klør kan du ødelegge huden og hårfolliklene slik at håret knekker og slutter å vokse.

7. Beskytt håret mot solstråler
Solas sterke stråler kan påvirke proteinstrukturen i håret og tørke det ut. I tillegg. Beskytt håret med en hatt eller bruk et produkt med UV-beskyttelse for å unngå at håret tørker ut, blir flisete og brekker. Slike produkter finnes som sjampoer, balsam, hårkur og spray.

8. Vask håret ofte nok
Ettersom det nå finnes mange forskjellige tørrsjampoer på markedet, er det lettere og enklere og hoppe over hårvasken og drøye hårvasken noen dager ekstra. Men vær oppmerksom på at disse tørrsjampoer kan tette porene og lage plugger i hårfollikkelene. Dette gjør det vanskeligere for håret å vokse som normalt igjen. Det er ikke noe i veien for å droppe hårvasken i ny og ne, men ikke gjør det til en vane fordi skitt og oljer kan tette porene i hodebunnen. Det er svært viktig å ha en ren og sunn hodebunn for å skape best mulig miljø for at håret kan få vokse å holde seg sunt og friskt.