Håravfall i overgangsalderen

Håravfall rammer ofte kvinner i overgangsalderen

Hormonnivåene av Østrogen- og progesteron synker i overgangsalderen. I menopausen (overgangsalderen) kan man oppleve hetetokter, humørsvingninger og søvnproblemer. Hårtynning og håravfall er også vanlig. Noen kvinner opplever at hårfeste ”blir høyere”, det blir tynt med hår på hodet. Selv om det ikke er like synlig hos kvinner som hos menn er dette et sårt og vanskelig problem selv om håravfall ofte er litt mer diffust hos kvinner. 


Østrogen og progesteron

Hjelper håret å gro raskere og forbli på hodet lengre. Når kroppen produserer mindre av disse hormonene vokser håret saktere og blir også tynnere. Når østrogen og progesteron nivået blir lavere øker de androgene hormonene (mannlige hormoner). Androgene reduserer hårfolliklene som igjen fører til hårtap og hårtynning. Hormonforandringene  er en av faktorene som kan påvirke håret i overgangsalderen.

Andre faktorer som påvirker håret

Det er mange faktorer som påvirker håret i overgangsalderen som f.eks. høyt stressnivå, sykdom eller mangel på vitaminer og stoffskifte.

Kan du gjøre noe for å unngå hårtap og hårtynning?

Hårtap og hårtynning kan ha noe med din helsetilstand å gjøre, og det kan du påvirke. Ta en gjennomgang av hvordan du lever, å se hva du kan forandre på. Her er noen ting å tenke gjennom:

1. Reduser stress

Det er viktig å finne balanse og ro slik at kroppen kan gjenopprette balanse i hormonivåene. Yoga og andre avslappende pusteøvelser er bra for å redusere symptomene og plagene ved overgangsalderen. Regelmessig trening kan redusere stress.

2. Vær i bevegelse

Trening er en viktig nøkkel til en sunn livsstil. Regelmessig trening gjør deg sterkere og gladere. Det forebygger humørsvingninger, overvekt og søvnproblemer. Alle disse faktorene bidrar til  en bedre hormonbalanse som også virker gunstig på hårveksten. Velg den type trening som du liker enten det er å gå en tur med en venninne, dra på helsestudio eller ta en løpetur.

3. Spis sunt

Et balansert, lavkalori basert kosthold er det beste du kan gi håret ditt. Pass på å få i deg nok korn, frukt og grønnsaker under hvert måltid. Det er også viktig å få i seg enumettet og flerumettet olje slik som olivenolje eller rapsolje. Drikk også grønn te og ta vitamin B6 og folsyre, det er med på å stimulere hårveksten.

Essensielle fettsyrer spiller også en viktig rolle for å beholde et sunt hår. Disse essensielle fettsyrene finner du i følgende matvarer:

  • Laks og tunfisk
  • Linfrøolje
  • Valnøtter og mandler

4. Drikk vann og pass på fuktighetsbalansen

For å fungere trenger kroppen din nok fuktighet og spesielt vann som er sundt og godt. Unngå juice, brus og andre drikker som inneholder sukker.

5. Velg naturlig

Unngå hårføner og rettetang. Slike verktøy sliter og ødelegger håret og kan bidra til håravfall.

Hairextension og andre styling produkter kan også skade håret. Hvis du må farge håret er det best å velge naturlig hårfarging. Kjemikaliene som finnes i de vanligste hårfargingsproduktene kan gi deg problemer. Når du vasker håret bruk gjerne balsam som gir næring til håret. Pass også godt på hodebunnen, gi deg selv massasje og skyll godt ut alle produktene slik at du har en ren hodebunn. Talg, stylingprodukter og forurensning må vaskesog skylles godt ut. Når du er i solen bruk solhatt for å beskytte håret.

6. Spør legen eller på apoteket

Hårtap kan komme av bivirkninger ved legemiddelbruk. Snakk med legen din om dette, kanskje kan du bytte til andre medisiner som ikke gir slike bivirkninger. Det finnes også produkter som kan hjelpe, uten resept på apoteket. Snakk med de apoteksansatte som kan anbefale produkter, som f.eks.:

Crescina HFSC 100 1300 Woman

Et kosmetisk produkt til bruk på hodebunnen. Komplett behandling hjelper mot håravfall og hårtynning.