Dårlige vaner påvirker håret

Når håret tynnes ut begynner man å tenke er det noe jeg kan gjør med dette, for dette er ikke noe gøy. De fleste av oss vil beholde håret så lenge som mulig. Vi er opptatt av utseende og vil se bra ut, eller vi får gjøre det beste ut av situasjonen lengst mulig. Så hva kan vi gjøre for å beholde manken?

Her er tips til deg slik at du kan unngå dårlige vaner som påvirker håret.

 

Kosthold og slanking

Dårlig kosthold med lite fokus på viktige vitaminer kan påvirke håret ditt. Tenk nøye gjennom hva du får i deg før du fjerner viktige matvarer i kostholdet ditt. Pass nøye på hvilke vitaminer du trenger for å opprettholde et sundt og vakkert hår. Slankining er ikke så gunstig for håret. Når du sulter må kroppen prioritere det viktigste og essensielle prosessene i kroppen som hjerte og hjernen og vil dermed nedprioritere de naturlige prosessene i f.eks . håret ditt. Symptomer på anoreksi er ofte store mengder håravfall.

Vaske håret med for varmt vann

Varmt vann dehydrerer og fører til tørt og sprøtt hår. Du kan risikere å fjerne hårets naturlige beskyttende oljer, slik at porene i hodebunnen øker produksjonen av talg som lager plugger og tetter igjen hårsekkene. Dette kan ødelegge hårroten og gi økt håravfall. Så skru ned temperaturen og skyll håret med så lav temperatur som mulig.

Unngå eller reduser bruk av styling produkter

Dersom du bruker for mye stylingprodukter kan du risikere at du ødelegger proteinene og keratinet som naturlig beskytter håret ditt. Så vær litt varsom og ta pauser fra stylingproduktene og begrens bruken av varmeelementer i håret. Forsøk å unngå bruk hårføner, krøll- rettetang ol. kun annenhver dag, eller maks tre ganger i uken. Et godt tips er også å bruke varmebeskyttende spray i håret først. Men kutt ut produkter som gjør håret stift og klissete. Prøv heller mykere stylingprodukter.

Ikke gre håret når det er vått

Håret ditt er mest utsatt for å brekke når du grer det når det er vått. Vann reduserer keratinets evne til å beskytte håret, så du bør helst unngå å børste og gre deg med vått hår. Dersom du i tillegg er hardhendt med håndkletørkingen kan håret lett brekke. Så vær forsiktig med vått hår. Riktig børste er også lurt å tenke på. Spør gjerne frisøren din.

Bruk av stramme strikker og spenner

Strikker og spenner sliter mye på håret, spesielt hvis du strammer hard til. Stramme hestehaler sliter mer på håret enn løse og det blir et enormt press på hårfollikkelene. De kan bli ødelagt og lage sår og arr i hodebunnen. For stamme frisyrer kan føre til en permanent hårtap. Hårfollikklene blir utsatt for konstant press og klarer ikke lenger å holde på hårsekken og slutter å produsere mer hår for deretter å lukke seg helt. Slå ut håret og bruk mindre strikker og spenner. Prøv å la håret henge ned eller finn en frisyre som ikke utsetter håret ditt for press og stress. Viktig å sove uten noe i håret også.

Kløe i hodebunnen

Dersom du til stadighet klør i hodebunnen og den føles tørr og stram, bør du spørre på apoteket eller hos frisøren etter produkter som hjelper og fjernet dette. Det finnes mange gode behandlinger for tørr hodebunn. Dersom du stadig klør kan du ødelegge huden og hårfollikklene slik at håret knekker og slutter å vokse.

Beskytt håret mot solstråler

Sola kan være like skadelig som kjemikaler, den påvirker proteinstrukturen i håret og tørker det ut. Beskytt håret med en hatt eller bruk et produkt med UV-beskyttelse for å unngå at håret tørker ut, bli flisete og brekker.

Vask håret ofte nok

Ettersom det nå finnes mange forskjellige tørrsjampoer på markedet, er det lettere og enklere og hoppe over hårvasken og drøye hårvasken noen dager ekstra. Men vær obs på at disse tørrsjampoproduktene kan tette porene og lage plugger i hårfollikkelene. Da blir det vanskeligere for håret å vokse som normalt igjen. Det gjør ingenting å droppe hårvasken i ny og ne, men ikke gjør det til en vane, skitt og oljer kan tette porene i hodebunnen. Det er svært viktig å ha en ren og sunn hodebunn for å skape best mulig miljø for at håret kan få vokse å holde seg sundt og friskt.