Se våre nye produkter!

Nyheter

Søk

Søk etter produkt eller kolleksjon

Karbamid

  • 3 min å lese

Karbamid (UREA)

Karbamid (urinstoff, CON2H4) også kjent som Urea har evne til å binde vann i huden og har en svært langtidsvirkende, fuktighetsgivende effekt. Den beskytter huden mot uttørking slik at huden ser og føles mer jevn, frisk og sunn ut. Karbamid er en såkalt NMF (Natural Moisturising Factors) (1,2), det vil si at det er en fuktgivende ingrediens som finnes naturlig i huden. Karbamid utgjør omtrent 7 % av de naturlig forekommende fuktgivende stoffene som finnes i huden. Aminosyrer utgjør (40%), PCA (12%) og laktat (12%). Eksempler på NMFer som ofte brukes i hudpleie er blant annet hyaluronsyre, melkesyre og glyserin.  

Flere studier har vist at hudkremer med urea har en meget gunstig effekt på tørr hud og sykdommer der hudbarrieren ikke lenger er inntakt. Eksempler på slike hudsykdommer er atopisk eksem, seboreisk eksem, psoriasis og iktyose. (3,4,5,6)

 

Fuktgivende og eksfolierende

Det som gjør karbamid spesiell og en hyppig brukt ingrediens i kremer for tørr hud er ikke bare fordi den er naturlig fuktgivende, men også fordi den har keratolytisk effekt (eksfolierende). Den ytterste delen av overhuden (epidermis) kalles for hornlaget. Karbamid utgjør en del av hornlaget (7) sammen med andre vannbindende stoffer som eks. melkesyre, og medvirker i regulering av hudens funksjonelle struktur.

Karbamid bidrar til å løse opp fortykkede utslett fordi den har evne til å bryte opp bindinger mellom corneocytter i hornlaget og løse opp keratin i overhuden. Noe av karbamids fuktgivende effekt syntes å komme fra dens evne til å bryte opp bindinger i proteinet fillaggrin (6) som fører til at aminosyrer frigis i huden. Aminosyrene hjelper til å holde og fordele fuktigheten i huden. Karbamid er derfor svært gunstig for å forbedre hudbarrierens funksjon.

 

Karbamid i hudpleie

Du kan blant annet finne karbamid i fuktighetskremer. Den lett skjellende effekten til karbamid benyttes til å redusere hornhuddannelse (keratoser). Karbamidrike produkter er svært effektive på hard hud som ofte oppstår på føtter, hender og albuer. Det brukes også for å løse opp nuppete hud (keratosis pilaris), som ofte oppstår på overarmene, lårene og ryggen.  

Jo høyere ingrediensen er plassert i ingredienslisten, jo mer karbamid inneholder den. Konsentrasjonen i produktet er viktig med tanke på forventet resultat, se derfor med fordel etter produkter som oppgir hvor mye karbamid som finnes i produktet.

  • En fuktighetskrem med for eksempel 10 % karbamid virker mykgjørende og fuktighetsbevarende og har en lett skjellende effekt.
  • En fuktighetskrem med 50 % karbamid virker mykgjørende og eksfolierende og er svært velegnet til å fjerne skorper, ru og fortykket hud på hudoverflaten. Kremer med 50 % karbamid brukes som oftest til punktbehandling. 

Enkelte kan føle at karbamid kan svi litt på huden ved påsmøring, og det skal derfor brukes med forsiktighet på hud med åpne sår. 

 

Følgende produkter inneholder karbamid: 

I vårt sortiment har vi Urelia-serien som inneholder karbamid. Urelia-produktene skiller seg fra andre karbamidprodukter ved at de inneholder en spesiell fuktbindende film Xpertmoist®, som bidrar til å skape et optimalt helende miljø for tørr og sprukken hud. Den fuktbindende filmen av fuktighetsbevarende aminosyrer (NMF natural moisturising factors) og Alteromonas ferment-ekstrakt sørger for at Urelia-produktene er skånsomme ved påføring på intakt hud og gir minimalt med svie. 

 

Kilder: 
(1) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dth.12690
(2) https://www.researchgate.net/profile/Katsuko_Kikuchi/publication/250922930_Sweat_constitutes_several_natural_moisturizing_factors_lactate_urea_sodium_and_potassium/links/5cc80e864585156cd7bbe415/Sweat-constitutes-several-natural-moisturizing-factors-lactate-urea-sodium-and-potassium.pdf
(3) https://www.cochrane.org/CD012119/SKIN_emollients-and-moisturisers-eczema
(4) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09546639909056024
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4374065/
(6) Pan, Michael, et al. "Urea: a comprehensive review of the clinical literature." Dermatology online journal 19.11 (2013).
Grether-Beck, Susanne, et al. "Urea uptake enhances barrier function and antimicrobial defense in humans by regulating epidermal gene expression." Journal of Investigative Dermatology 132.6 (2012): 1561-1572. Lodén, Marie. "Role of topical emollients and moisturizers in the treatment of dry skin barrier disorders." American journal of clinical dermatology 4.11 (2003): 771-788.
(7) https://www.mn.uio.no/farmasi/forskning/grupper/pharma-safe/foreldrebrosjyrer/fordypning-torr-hud