Se våre nye produkter!

Nyheter

Søk

Søk etter produkt eller kolleksjon

Hyaluronsyre (HA)

  • 2 min å lese

Hyaluronsyre

Hyaluronsyre er en sukkerart (glykosaminoglykan) som binder vann og bidrar til å smøre og fukte huden. Den finnes naturlig i kroppen, blant annet i hud og bindevev, men produksjonen minsker i mengde etter hvert som vi blir eldre. Dette er en av grunnene til at huden blir tørrere og mindre spenstig når vi kommer opp i alder. (1) Har du moden hud kan du med fordel bruke et serum med hyaluronsyre både morgen og kveld. Det finnes også dag- og nattkremer med hyaluronsyre, samt hyaluronsyrebehandlinger til hjemmebruk som stimulerer hudens egen hyaluronsyreproduksjon.

Hyaluronsyre kan sees på som en fuktmagnet som har en unik evne til å øke volum i huden. Den spesielle molekylstrukturen gjør nemlig at den kan suge til seg vann hele 1000x sin egen vekt, noe som bidrar til en mer elastisk og fyldig hud. Hyaluronsyre virker revitaliserende på hudens ytre lag, slik at det både ser og føles mykere og glattere. I tillegg har hyaluronsyre antioksidative egenskaper og kan bidra til å beskytte huden mot skader forårsaket av frie radikaler som kan oppstå ved eksponering for luftforurensning og UV-stråler fra sollys. Fordi hyaluronsyre er et molekyl med mange positive egenskaper, blir den også benyttet ved sårheling (2), i øyedråper for å motvirke tørre øyne (3) og for å smøre og dempe smerter ved leddplager. (4)

Hyaluronsyre er kjent som en unik ingrediens fordi den, til tross for sin effektivitet, er mild og kan derfor brukes av alle hudtyper, uansett hudtilstand.

 

Hyaluronsyre og natrium hyaluronat

Du har kanskje lagt merke til at det finnes andre former for hyaluronsyrer når du leser ingrediensslisten: Natrium hyaluronat, natrium hyaluronat krysspolymer og hydrolysert natrium hyaluronat. Disse stoffene er saltformer av hyaluronsyre og har de samme positive egenskapene på huden som hyaluronsyre. Men i motsetning til hyaluronsyre blir disse saltformene lettere og bedre absorbert ned i huden siden de er mindre i størrelse enn hyaluronsyre. Ren hyaluronsyre er et kostbart virkestoff, og hyaluronsyre er et relativt stort molekyl som ikke trenger så lett ned i huden. Produkter som inneholder en kombinasjon av ulike former for hyaluronsyrer kan trenge dypere ned i huden og virke i flere nivå i huden. (5,6)

 

La oss oppsummere hyaluronsyre:

  •   Fukter huden og suger til seg vann 1000x sin egen vekt
  •   Kan brukes hele året, uansett hudtype og hudtilstand
  •   Har anti-rynke egenskaper da den gjør huden mer elastisk og "fyller" små, fine linjer i huden.
  •   Beskytter mot frie radikaler og bidrar til en sunn og frisk hud

 

Kilder: 
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22405094/
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26783978/
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22868835/
(5) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15406451
(6) https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1091581809337738