Se våre nye produkter!

Nyheter

Søk

Søk etter produkt eller kolleksjon

Glykolsyre

 • 4 min å lese

Glykolsyre

Glykolsyre er en fruktsyre av gruppen AHA-syrene (Alpha Hydroxy Acids) som forekommer naturlig i flere frukter. Av alle AHA-syrene er det glykolsyre som har den minste molekylstørrelsen. Dette gjør at den kan trenge dypere ned i det øverste hudlaget (epidermis) enn syrer med større molekylstørrelse.

Glykolsyrens hovedoppgave, og det den gjør aller best, er å effektivt eksfoliere bort gammel hud ved å løse opp «limet» som holder de døde hudcellene sammen og stimulerer hudens cellefornyelse. Huden får en jevnere hudtekstur og en frisk, naturlig glød. Den eksfolierende effekten til glykolsyre er også gunstig for å forhindre tilstoppede porer. 

 

Konsentrasjon

Produkter med glykolsyrer kommer i ulike konsentrasjoner, fra 4-15 % som skal være trygge for hjemmebruk, og helt opp til 70 % ved behandling hos hud og legeklinikker. Sjekk alltid hvilken glykolsyrekonsentrasjon produktet har så du vet hva du kan forvente av virkning. 

 • Produkter med glykolsyrekonsentrasjon mellom 4-10 % er mildt og passer til daglig bruk. Man får en jevnere hudtone med naturlig glød, men konsentrasjonen er ikke høy nok til at man får den oppstrammende anti-age effekten. 
 • Produkter med glykolsyrekonsentrasjon mellom 10-20 % gir alle de gunstige fordelene av glykolsyre. Det er imidlertid for sterkt til at det kan brukes daglig. Overforbruk av glykolsyre er ikke bra for huden og kan etterlate den tydelig flasset, rød, ømfintlig og irritert. Start med å bruke produktet en gang i uken. Hvis huden din tåler det kan du etterhvert trappe opp til 2 - 3 ganger i uken etter behov. 
 • Behandlinger med glykolsyrekonsentrasjon over 20 % er for sterkt til hjemmebruk og må utføres av profesjonelle på hud-og legeklinikker. 

 

pH
Produkter som inneholder glykolsyrer finnes også med ulik pH, hvor en lav pH gir økt absorpsjon av glykolsyre i huden. (1,2,3) Mengden av glykolsyre på 4-15 % som finnes i produkter til hjemmebruk er mest sannsynlig trygt også for gravide på grunn av lav absorpsjon til kroppen gjennom huden. (4)

For hjemmebruk anbefales glykolsyre med pH mellom 3-4, som er effektiv og samtidig mild mot huden (5,6). Er pH-verdien lavere virker glykolsyren sterkere, men kan svi og skape hudirritasjoner. Er pH-verdien høyere virker glykolsyren mildere. Glykolsyre med pH-verdi over 4, og spesielt over 5 har lite eksfolierende effekt. 

 

Økt kollagendannelse

Ikke bare bidrar glykolsyre til en frisk hud med naturlig glød, den stimulerer også produksjon av kollagen og elastiske fibre for en oppstrammende effekt. Huden får forbedret tekstur med økt elastisitet og mer spenst. Den gunstige virkningen på kollagenproduksjonen syntes å virke best med de AHA-syrene som har små molekylstørrelser siden de kan trenge dypere ned i hudlagene. Dette gjør glykolsyre svært egnet da den har den minste molekylstørrelsen av alle AHA-syrene. Fordi kollagenproduksjonen tar tid må du smøre deg med tålmodighet og vente minst 4-6 måneder før du ser merkbare endringer. 

 

Glykolsyren har flere bruksområder:

 • Akne
  Ved eksfoliering av hud med aktiv akne eller store betente kviser, bør en mekanisk skrubb (skrubb med korn) unngås, da de kan irritere huden og forverre hudtilstanden. Da kan en kosmetisk eksfoliering med glykolsyre passe bra. Hvis glykolsyren oppleves for ”hard” kan melkesyre (lactic acid) være et alternativ.

 • Tykk hud
  Det er vanlig å få tykk hud på blant annet føtter, albuer og knær. Glykolsyren penetrerer den døde huden og løser opp limet som holder den sammen, slik at ny, frisk hud kommer til syne, som pleiende fotkremer kan trekke inn i.

 • Selvbruning/brunfarge
  Glykolsyren fjerner effektivt død hud, noe som gir en mer jevn brunfarge som varer lenger. Da slipper du også å sløse krem på hud som allerede er død. Perfekt på sommeren!

 • Serum og krem
  Det er hverken gøy eller bra for lommeboken å kaste bort dyrebare serum og kremer på død hud. Andre produkter kommer mer til sin rett om den døde huden fjernes regelmessig.

 • Pigmentflekker
  Pigmentflekker som har oppstått grunnet overdreven soling og for lav solbeskyttelse, kan mildnes ved bruk av glykolsyre (og høy SPF).

 • Solsensitiv
  Den eksfolierende effekten til glykolsyre kan gjøre huden mer solsensitiv. Hudpleieprodukter som inneholder glykolsyre bør derfor brukes om kvelden. Om dagen bør du smøre på med solfaktor for å beskytte den ømfintlige huden. 


Glykolsyre finnes naturlig i sukkerrør og frukt som eple og ananas. I hudpleie brukes imidlertid den syntetiske formen av glykolsyre fordi den er mer stabil og sikrer optimal effekt.

 

Kilder: 
(1) Mélot M, Pudney PD et al. Studying the effectiveness of penetration enhancers to deliver retinol through the stratum corneum by in vivo confocal Raman spectroscopy. J Control Release 2009; 138(1): 32-9. (abstract) 
(2) Gabbanini S, Matera R et al. Analysis of in vitro release throught reconstructed human epidermis and synthetic membranes of multi-vitamins from cosmetic formulations. J Pharm Biomed Anal 2010; 52(4): 461-7. (abstract) 
(3) Oh YK, Kim MY et al. Skin permeation of retinol in Tween 20-based deformable liposomes: in vitro evaluation in human skin and keratinocyte models. J Pharm Pharmacol 2006; 58(2): 161-6. (abstract) 
(4) OTIS. Organization of teratology information specialists. Topical acne treatment and pregnancy. http://www.otispregnancy.org/otis-fact-sheets-s13037#6 (07.2009)  
(5) Clinics in Dermatology, Volume 19 (4) – Jul 1, 2001, Hydroxy acids and retinoids in cosmetics
(6) Leslie Baumann, MD, Cosmetic Dermatology, 2nd edition, Glycolic acid, 149o