Se våre nye produkter!

Nyheter

Søk

Søk etter produkt eller kolleksjon

Butyrospermum Parkii Butter

  • 2 min å lese

Butyrospermum Parkii Butter

Butyrospermum Parkii Butter, eller som det heter i dagligtale, sheasmør eller karitésmør er et vegetabilsk fettstoff, utvunnet av de små nøttene som vokser på det afrikanske sheatreet. Det er svært rikt på vitamin A, E og D og inneholder også rikelig med omega 3 og 6 som tilfører næring til huden og demper irritasjon. (1) Sheasmør er svært rikt på antioksidanter bl.a. quercetin and epigallocatechin gallate som beskytter cellemembranen og arvestoffet i cellene mot UV-induserte skader. (2,3)

Sheasmøret har en fast konsistens, men forvandles til en silkeaktig og ultramyk krem når det kommer i kontakt med huden. Det nærmest smelter inn i huden og har en unik absorberingsevne, noe som gjør sheasmøret til en ideell fuktighetsgivende og mykgjørende ingrediens i kroppskremer og ansiktskremer. Sheasmør holder fukt igjen i huden og reduserer fukttapet (TEWL) ved at den danner en barriere på hudens overflate. Videre bidrar den til å holde huden myk ved at den reduserer tørr og ru hud.

Allergiske reaksjoner fra sheasmør forekommer svært sjeldent. Selv de som har nøtteallergi tåler sheasmør veldig godt. Dette kan trolig skyldes at sheasmør inneholder få nøtteproteiner som trigger allergiske reaksjoner. (4) På grunn av sine hudhelende egenskaper blir sheasmør også brukt i kremer til behandling av atopisk eksem. (5) Den amerikanske foreningen for dermatologi (The American Academy of Dermatology) mener at sheasmør kan være komedogene, dvs. at den tetter igjen porer, på aknehud. (6)

Du har kanskje kommet borti tilhørende sheasmør ingrediens når du leser ingredienslisten: Butyrospermum Parkii Butter Unsaponifiables. Denne betegnelsen viser til de vegetabilske fettstoffene fra sheasmør som, i motsetning til andre fettoljer, ikke blir omdannet til såpeforbindelser når de kommer i kontakt med en potent base. Dette gjør sheasmør til en meget kjemisk stabil fuktbevarende ingrediens i fuktighetskremer. (7)

 

Det multifunksjonelle sheasmøret kan blant annet:

  • Fungere som en barrierekrem som beskytter huden mot kalde, uttørkende vinder
  • Mykgjøre tørr og hard hud som ofte oppstår på hæler, albuer og knær
  • Berolige irritert hud
  • Bidra effektivt til en klarere hudtekstur
  • Gjenoppbygge huden etter en dag i solen
  • Lindre kløe som oppstår når huden er tørr eller utsettes for kulde
  • Bidra til en mer elastisk hud og tilbakestille hudens naturlige fuktbalanse
  • Brukes forebyggende for å beskytte huden mot uttørking

Har du tørr/svært tørr, irritert og stram hud og ønsker å forbedre hudstrukturen samt tilføre rikelig med fukt kan fuktighetskremer med sheasmør være verdt å prøve.

 

Fotmaske/Håndmaske

Bruk en kroppskrem med sheasmør som en fot eller håndmaske ved å smøre et ekstra tykt lag før du trer på en bomullssokk eller hanske. La produktet jobbe uforstyrret 1 time - eller over natten ved svært tørr hud.

 

Kilder:
(1) http://www.sciencepublishinggroup.com/journal/paperinfo.aspx?journalid=118&doi=10.11648/j.ajls.20140205.18
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22447830/
(3) https://link.springer.com/article/10.1186/s41702-020-0057-8
(4) https://www.healthline.com/health/shea-butter-for-face#side-effects-and-risks
(5) https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(08)03527-6/fulltext

(6) https://www.aad.org/public/diseases/acne/DIY/skin-color
(7) https://www.ewg.org/skindeep/