Se våre nye produkter!

Nyheter

Søk

Søk etter produkt eller kolleksjon

Tørrhet etter aknebehandling

  • 2 min å lese

Akne og isotretinoin

Mange som sliter med alvorlige former for akne som for eksempel nodulær akne, akne conglobata eller akne med risiko for permanent arrdannelse får ikke alltid god nok effekt av standardbehandling med systemiske antibiotika og lokalbehandling. (1)

Legen kan da ta en vurdering for å forskrive Isotretinon. Isotretinoin er et legemiddel som brukes ved særlig alvorlig akne med dyp inflammasjon i huden og kraftig arrdannelse. Behandlingen foregår i kurer på 4-6 måneder og har vanligvis varig effekt hos de fleste pasientene. Bedring merkes etter noen få uker. Isotretinoin normaliserer talgproduksjonen, øker talgsekresjon og har inflammasjonsdempende effekt. I tillegg reduserer den bakteriemengden og forhindrer betente kviser. 

Isotretinoin er vanligvis svært effektiv, men ulempen er at den kan gi alvorlige bivirkninger. Dette er også årsaken til at den er anbefalt som siste behandlingsalternativ. (2) Behandlingen krever god og tett oppfølging fra lege. Dersom du oppfyller kriteriene for å få Isotretinoinbehandling bør du vite at de vanligste bivirkningene er i form av tørrhet og flassete hud, både under tablettkuren og like etterpå. Du kan bli veldig tørr på leppene, i ansiktet, nesen og på hendene. Mange opplever også tørrhet på slimhinner.

 

Tørr hud under behandlingen

Tørr og flassete hud som følge av isotretinoinbehandling krever en krem som ikke bare er rik på fukt, men også på lipider. En god krem som supplerer isotretinoinbehandlingen bør kunne rebalansere fukt og lipidnivået i huden.

 

I vårt sortiment har vi Sensylia 24h og Teen Derm Hydra. 

Sensylia 24h avgir fukt gjennom hele døgnet. Det er blitt påvist 20% fuktnivå igjen på påføringsområdet etter 24 timer. Kremen gjenoppbygger fukt og lipidnivået i huden ved tørr og flassete hud som følge av medisinsk aknebehandling. Siden den virker i 24 timer er det tilstrekkelig å bruke den én gang daglig, men kremen kan påføres igjen etter behov. Kremen har en rik formulering som trekker raskt inn i huden og etterlater den frisk og gjenfuktet. 

Teen Derm Hydra gjenoppbygger fukt-og lipidbalansen i huden. Kremen passer godt for de som ønsker en fuktighetskrem som matter ned huden. Teen Derm Hydra har en lett og fuktighetsgivende formulering som beroliger huden og kompenserer for den mangelen på fuktighet som kan oppstå i forbindelse med uttørkende behandling av huden. Tetter ikke igjen porene og har en lett konsistens som trekker raskt inn.

 

Isotretinoin og sol

Det er viktig å huske på at huden blir mer sensitiv under Isotretinoinbehandlingen. Eksponering for sterkt sollys eller UV-stråler bør unngås. Solkrem med høy beskyttelsesfaktor bør brukes etter behov. Vi anbefaler UVEBLOCK DRY TOUCH spf 30, en ultralett solkrem som virker mattende, gir høy solbeskyttelse og tetter ikke igjen porene. 

 

Kilder:
(1) https://www.felleskatalogen.no/medisin/isotretinoin-orifarm-orifarm-generics-560319
(2) https://nhi.no/sykdommer/hud/akne-kviser/isotretinoin/