Se våre nye produkter!

Nyheter

Søk

Søk etter produkt eller kolleksjon

Når huden mangler pigmentstoff

  • 1 min å lese

Hvite flekker

Huden kan av ulike årsaker få redusert produksjon eller mangel på produksjon av pigmenter. Det kan være at hudens pigmentceller (melanocytter) ødelegges av kroppens eget immunforsvar. Oksidativt stress kan medvirke til å fremskynde denne ødeleggende prosessen. Ved oksidativt stress blir kroppens pigmentceller angrepet av frie radikalstoffer. Dette fører til depigmentering og det oppstår avgrensede lyse områder på huden der pigmentene er borte. 

Ved hudtilstander og hudsykdommer ses mangel på pigmentproduksjon i form av hvite flekker. Vitiligo er en sykdom der hudens pigmentceller slutter å produsere pigmentfargestoff. De lyse områdene kan oppstå på hele kroppen med spesiell hyppighet på rygg, ansikt, hender, hals og knær. Tilstanden er like hyppig blant kvinner som menn og vanligste debutalder er 10-30 år. I Norge har omtrent 1-2 % av befolkningen vitiligo.

 

Hva kan du gjøre?

Fargepigmentet melanin absorberer ultrafiolette stråler fra solen og beskytter cellene mot skader. Ved depimentering har man ikke lengre den samme beskyttelsen og det er derfor viktig å unngå å bli solbrent, særlig der man har de hvite flekkene. Dekk deg til for solen med solkrem og passende klær. Du kan se vårt sortiment av solprodukter her.

Utover økt fare for solbrenthet på de pigmentfrie hudområdene, har depigmentering sjeldent noen direkte medisinske konsekvenser. Derimot kan hvite, flekkvise områder oppleves kosmestisk belastende for de som rammes. I vårt sortiment har vi Vitiskin som inneholder en antioksidant som fanger skadelige frie radikaler og kan bidra til å gjenvinne hudfargen hos enkelte som er plaget av pigmentmangel.