Se våre nye produkter!

Nyheter

Søk

Søk etter produkt eller kolleksjon

Kløe, utslett og atopisk eksem hos barn

  • 2 min å lese

Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem, også kalt barneeksem, er den vanligste formen for eksem hos barn. Andelen som rammes er økende. Huden er ofte veldig tørr og i dårlige perioder oppstår rødt og kløende utslett på kroppen. Hos små barn kan eksemet oppstå overalt på kroppen og typiske utsatte områder er kinn og hake. Hos eldre barn vil utslettet ofte forekomme i knehaser og albuebøyer, håndledd og fotrygg. Ved atopisk eksem vil hudbarrieren være betraktelig svekket slik at den ikke greier å holde på fuktigheten. Huden blir mindre motstandsdyktig mot bakterier, som kan trenge inn og skape hudinfeksjon. Mange barn opplever ofte at kløen er verre enn selve eksemet. De klør og klorer opp eksemutslettet slik at hudbarrieren blir ytterligere svekket og man får en forverring av eksemet. Kløe kan også gjøre barnet urolig og påvirke nattesøvnen slik at det sover dårlig og kort tid av gangen.

 

Årsaker til atopisk eksem

Årsaken til atopisk eksem er ennå ikke fullstendig kartlagt, men man vet at både arvelige og miljømessige faktorer har stor betydning for utvikling av tilstanden. Har far eller mor, eller begge atopisk eksem er det stor sjanse for at også barnet vil utvikle det. Andre faktorer som kan medvirke er luftforurensning, luftbårne allergener (husstøvmidd, pollen, dyrehår), klima, kosthold, varighet av amming, passiv røyking og infeksjoner i spedbarnsperioden. Atopisk eksem ses ofte sammen med astma og allergi. 

 

Hudpleie for atopisk hud og eksem

En god hudpleierutine med fuktighetskrem er viktig for å forebygge og behandle atopisk eksem. Regelmessig smøring mykgjør og bidrar til å bygge opp hudbarrieren. Det er viktig at man også smører i gode perioder for å forebygge. Bytt ut såpe med en mild dusjkrem tilpasset tørr hud eller en vaskeolje for å ikke tørke ut huden. Secalia bygger opp hudbarrieren og virker dempende på kløe ved barneeksem. Hudserien inneholder milde ingredienser som kan brukes av barn helt ned til spedbarnsalder. Secalia er velegnet til tørr og sensitiv hud, samt som et supplement til kortisonkrem. Ved barneeksem med fortykket utslett kan man bruke en karbamidkrem som mykgjør og virker keratolytisk (løser opp hard hud).

 

Vi anbefaler å bruke Secalia som hudpleie for atopisk eksem.

 

Kilder:
helsenorge.no
apotek1.no
lommelegen.no
nhi.no